DATO d. 15.-16. november 2023
På dette kursus vil Dyrlæge Maja Guldborg guide os igennem nervesystemets spændende verden, og give os redskaber til at identificere og afhjælpe neurologiske årsager til dysfunktionel bevægelse. Kurset er målrettet både heste- og hundeterapeuter. Teorien vil indeholde eksempler i relation til både heste og hunde, ligesom de praktiske øvelser også indeholder øvelser og demonstration på begge arter.
Såvel humant som veterinært, betragter og håndterer vi kroppen som hvis det var en bil. Er dækket punkteret, skifter/lapper vi dækket osv.. Hvis hesten har smerter fra koden, behandler dyrlægen koden. Har den mavesår behandles det medicinsk, ligesom spændte muskler masseres osv. Hos hunde arbejder dyrlægen ofte med overordnet systemtisk smertedækning, mens terapeuterne igen har fokus på afspænding af bestemte områder i relation til de givne udfordringer.
Når man anskuer årsagerne til smerter ud fra et neurologisk perspektiv, så skyldes smerterne ofte tab af funktion et helt andet sted, end det smerteramte område. I sådan et tilfælde vil hunden eller hestens symptomer bedres, når man arbejder med symptomet, om end der er tale om medicinsk behandling, manuel terapi eller en anden tilgang, men hvis funktionen ikke genetableres, kompenserer individet nu yderligere og kan således pådrage sig yderligere udfordringer. Ved skader i led, skyldes det i mange tilfælde, at leddet ikke er stabiliseret korrekt og/ eller, at der er skæv vægtfordeling på leddet. For mavesår er det interessant at afklare årsagen til PH ændring eller ubalancen i det autonome nervesystem og for de spændte muskler, er det vigtigt at lokalisere og addressere årsagen til, at de er på overarbejde konstant, – det er oftest en længerevarende neurologisk dysfunktion bagved og altså ikke noget der bare kan “quick-fixes".
For at øge fokus på årsagen til symptomerne, er det nødvendigt at vi lærer mere om hjernen og dens kommunikation med- og kontrol af kroppen. Viden om funktionel neurologi er også altafgørende i forhold til rehabilitering, hvis vi skal undgå at styrke hestens/ hundens "kompensations mode.”
Program for kursus dage:
Onsdag d. 15. november
10.00 - 12.00: Anatomi baseret på biomekanik og funktionel neurologi
12.00 - 13.00: Frokost
13.00 - 15.00: Det autonome nervesystem, -de frustrerende patienter!!!
15.00 - 15.15: Kaffe
15.15 - 17.00: Neuro rehabilitering evt. øvelser på os selv
Torsdag d. 16. november
9.00 - 10.00: Teoretisk gennemgang af det praktiske og demo
10.00 - 12.00: Hands on